sobota, 24 maja 2014

Białkowy koktajl truskawkowy


Sezon na truskawki właśnie się zaczął z czego bardzo się cieszę !!

Truskawki nie tylko sa pyszne ale i zdrowe, ponieważ posiadają więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.
 W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii
 i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.

Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające.


Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.


Przepis
Składniki:
  • świeże truskawki (ok. 1,5 szklanki)
  • twaróg chudy (połowa)
  • kefir (pół małego)
  • białko sojowe* (łyżka)
  • do smaku może być cukier/miód/melasa ale ja nie dałam
*Charakteryzują się wysoką zawartością białka (zgodnie z definicją, zamieszczoną w Codex Alimentarius FAO/WHO, roślinne izolaty białkowe zawierają powyżej 90 % białka N x 6,25). Posiadają zróżnicowane właściwości funkcjonalne, w zależności od zastosowanej metody ich wytwarzania. Szczególnie cenna jest ich zdolność do wiązania wody i tłuszczu oraz emulgowania tłuszczu i stabilizacji układów wodno-tłuszczowych podczas obróbki termicznej produktów.

Przygotowanie:
Bardzo proste, oczywiście wszytsko razem zmiksować i gotowe :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz