Oczywiście ja zawsze staram się robić "te zdrowsze" więc moje nalesniki sa z mąki orkiszowej i zamiast kakao dałam karob*.
* Karob - inaczej chleb świętojański - jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały. Reguluje pracę jelit. Jest doskonałym zamiennikiem kakao. Nie wywołuje alergii. Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA.
Składniki:
- mąka orkiszowa jasna
- woda gazowana
- mleko 1,5% bez laktozy
- 3 jaja
- cukier brązowy muscovado (1 łyżeczka)
- karob (1 łyżka)
Przygotowanie:
- białka oddzilić od żółtek
- do naczynia z żółtkami dodać wodę oraz mleko i wymieszać, następnie przesiać przez sito mąke i karob. Ponownie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wcześniej powstałą masą.
- ciasto naleśnikowe powinno mieć konstystencję gęstej śmietany
- smażyć na patelni (najlepiej) bez tłuszczu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz