niedziela, 25 maja 2014

Orkiszowe naleśniki

Gdy nie wiadomo co zrobić na obiad.. nalesniki są zawsze dobre :)
Oczywiście ja zawsze staram się robić "te zdrowsze" więc moje nalesniki sa z mąki orkiszowej i zamiast kakao dałam karob*.

* Karob - inaczej chleb świętojański - jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały. Reguluje pracę jelit. Jest doskonałym zamiennikiem kakao. Nie wywołuje alergii. Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA.

Składniki:

  • mąka orkiszowa jasna
  • woda gazowana
  • mleko 1,5% bez laktozy
  • 3 jaja
  • cukier brązowy muscovado (1 łyżeczka)
  • karob (1 łyżka)
Przygotowanie:
  • białka oddzilić od żółtek
  • do naczynia z żółtkami dodać wodę oraz mleko i wymieszać, następnie przesiać przez sito mąke i karob. Ponownie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wcześniej powstałą masą.
  • ciasto naleśnikowe powinno mieć konstystencję gęstej śmietany
  • smażyć na patelni (najlepiej) bez tłuszczu 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz