Ciasteczka są kruche na zewnątrz w środku natomiast miękkie.
Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ moja mama nie lubi słodkich rzeczy, więc dałam dużo mniej cukru.
Składniki:
- 140 g masła
- 40 g cukru muscovado
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- wanilia (1 łyżeczka)
- 160 g mąki orkiszowej (typ. 700)
- wiórki kokosowe (4 łyżki)
- masło sezamowe (2 łyżeczki)
- szczypta cynamonu
- soda 1/2 łyżeczki
- 80 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- masło utrzeć z cukrem
- po ok. 3 min ucierania dodać jajko, sól i wanilię
- mąke połączyć z sodą, masłem sezamowym i wiórkami kokosowymi i miksując masę dodać suche składniki
- na końcu posiekać czekoladę i dodać do masy, wymieszać.
- Masę wstawić do lodówki na 30 min.
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 stopni
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam ciasteczka na 3 razy bo wszystkie się nie zmiesciły na jednej)
- przy pomocy 2 łyżeczek nakładać na blachę porcje masy zostawiając pomiędzy nimi odstępy ok 4 cm
- Ciasteczka piec przez ok 15 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz