piątek, 16 maja 2014

Zamiennik kakao - błonnik kakaowy

Błonnik kakaowy to naturalny "pomocnik" w walce z nadwagą. 

Najwyższa zawartość frakcji nierozpuszczalnej (ok. 58 %), pozwala w łagodny i smaczny sposób redukować głód i łaknienie.
Dodany do produktów mlecznych, lodów, koktajli bądź shake'ów, pomoże kontrolować każdą dietę. Dodany do ciasta zamiast kakao, wydłuży też jego trwałość. 

Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając poczucie sytości - zapobiega tyciu. Błonnik zwiększa perystaltykę i przyśpiesza proces wydalania masy pokarmowej. Skraca to czas kontaktu toksycznych substancji ze ścianą jelit, czas absorpcji tłuszczów, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i triglicerydów. Błonnik jest prebiotykiem przyczyniającym się do rozwoju mikroflory jelitowej, tworząc naturalne podłoże i pożywkę dla bakterii probiotycznych.

Osobiście dodaje go bardzo często do mleka z miodem :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz