Ten obiad przygotowałam w dwóch wersjach.
Z mięsem i z rybą. Przepis do obu dań jest taki sam, jedynie różni je użyty składnik.
(danie dość czasochłonne)
Składniki (na 1 porcję) :
- ryba/filet z kurczaka
- pół ogórka zielonego
- 3 małe pomidorki
- garść krewetek koktajlowych
- makaron z amarantusa (ok 1 szklanka)
- oliwa z oliwek
- przyprawy
- papryka czerwona
- oliwki czarne (2)
- warzywa na patelnie
Rybę / mięso ugotować na parzę. Gdy będzie gotowa przełożyć na talerz i poczekać aż nie będzie gorąca. W tym czasie rozgrzać patelnie i wrzucić na nią warzywa na patelnie. Następnie przygotować marynatę do ryby (łyżka przyprawy włoskie, suszony czosnek, suszone pomidory, łyżka oliwy z oliwek) obtoczyć w tym rybę / mięso i podpiec na patelni do grillowania.
Ogórek zielony, pomidory, paprykę i oliwki pokroić i kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić ogórek, po kilku minutach pomidory i paprykę, następnie krewetki. Gdy krewetki się rozmrożą i cała woda odparuję dodać oliwki i podpiekać kilka minut. Całość dodać do warzyw na patelni i wszystko razem poddusić.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz