sobota, 23 marca 2013

Kolorowy makaron z amarantusa z warzywami i grillowaną rybą


Ten obiad przygotowałam w dwóch wersjach.
Z mięsem i z rybą. Przepis do obu dań jest taki sam, jedynie różni je użyty składnik.
(danie dość czasochłonne)

Składniki (na 1 porcję) :

  • ryba/filet z kurczaka
  • pół ogórka zielonego
  • 3 małe pomidorki
  • garść krewetek koktajlowych
  • makaron z amarantusa (ok 1 szklanka)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy 
  • papryka czerwona
  • oliwki czarne (2)
  • warzywa na patelnie 
Przygotowanie:
Rybę / mięso ugotować na parzę. Gdy będzie gotowa przełożyć na talerz i poczekać aż nie będzie gorąca. W tym czasie rozgrzać patelnie i wrzucić na nią warzywa na patelnie. Następnie przygotować marynatę do ryby (łyżka przyprawy włoskie, suszony czosnek, suszone pomidory, łyżka oliwy z oliwek) obtoczyć w tym rybę / mięso i podpiec na patelni do grillowania.
Ogórek zielony, pomidory, paprykę i oliwki pokroić i kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić ogórek, po kilku minutach pomidory i paprykę, następnie krewetki. Gdy krewetki się rozmrożą i cała woda odparuję dodać oliwki i podpiekać kilka minut. Całość dodać do warzyw na patelni i wszystko razem poddusić.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz