piątek, 22 marca 2013

Razowe pierogi z kaszą jęczmienną, kozim serem i szpinakiem


Składniki:
Na ciasto: (ok 30 pierogów)
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka wody
Na farsz:
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • pół kostki twarogu koziego 
  • szpinak mrożony (5 kostek)
  • przyprawy
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i wodę.
Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko.
Następnie wyciąć kółka (szklanką).
Najlepiej tak przygotowane kółka ułożyć na papierze do pieczenia aby się nie przyklejały do stołu.

Kaszę ugotować i odstawić, aby ostygła.
Szpinak rozmrozić i podsmażyć na patelni.
Gdy kaszą nie będzie gorąca dodać do niej ser, szpinak i przyprawy, wszystko razem dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz ułożyć na każdym krążku i starannie zlepić brzegi pierogów.
Gotować w lekko osolonej wodzie (od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch przez jakieś 5 min.) z dodatkiem łyżki oleju.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz