Składniki:
Na ciasto: (ok 30 pierogów)
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka wody
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- pół kostki twarogu koziego
- szpinak mrożony (5 kostek)
- przyprawy
Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i wodę.
Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko.
Następnie wyciąć kółka (szklanką).
Najlepiej tak przygotowane kółka ułożyć na papierze do pieczenia aby się nie przyklejały do stołu.
Kaszę ugotować i odstawić, aby ostygła.
Szpinak rozmrozić i podsmażyć na patelni.
Gdy kaszą nie będzie gorąca dodać do niej ser, szpinak i przyprawy, wszystko razem dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz ułożyć na każdym krążku i starannie zlepić brzegi pierogów.
Gotować w lekko osolonej wodzie (od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch przez jakieś 5 min.) z dodatkiem łyżki oleju.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz