- mąka pszenna (ok 140g = szklanka)
- mąka orkiszowa biała (ok 130g)
- mleko 0,5% (250 ml)
- woda gazowana (50 ml)
- otręby owsiane (2 łyżki)
- szczypta soli
- jaja (6)
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do żółtek dodać mleko i wodę -> wymieszać.
4. Następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną i orkiszową dodając je do żółtek mleka i wody, znów wymieszać na jednolitą masę.
5. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
6. Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić na patelni i piec przez kilka minut z jednej i z drugiej strony.
Taka ilość ciasta wystarcza na ok 9 naleśników.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz