piątek, 15 marca 2013

Naleśniki z mąką orkiszową

Potrzebne produkty:
  • mąka pszenna (ok 140g = szklanka)
  • mąka orkiszowa biała (ok 130g)
  • mleko 0,5% (250 ml)
  • woda gazowana (50 ml)
  • otręby owsiane (2 łyżki)
  • szczypta soli
  • jaja (6)
Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek.












2. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do żółtek dodać mleko i wodę -> wymieszać.
4. Następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną i orkiszową dodając je do żółtek mleka i wody, znów wymieszać na jednolitą masę.













5. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.









6. Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić na patelni i piec przez kilka minut z jednej i z drugiej strony.









Taka ilość ciasta wystarcza na ok 9 naleśników.













Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz