środa, 3 kwietnia 2013

Galaretka truskawkowo - malinowa na agarze z musem jabłkowym


Składniki: 
(na 4 porcję)
  • słoiczek truskawek w zalewie (ok 450 ml)
  • sok z malin (ok 5 łyżek)
  • szklanka wody
  • cukier lub słodzik
  • maliny ( 2 łyżki )
  • 3 małe / średnie jabłka (na mus)
  • agar-agar* (10 g)
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać zawartość słoiczka z truskawkami, dodać sok z malin i maliny.
  2. Dodać wodę i cukier lub słodzik.
  3. Gdy zacznie się gotować, stopniowo dodawać agar, dokładnie wymieszać i schłodzić.
  4. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  5. Czas chłodzenia to ok 40-50 min. ( w lodówce )



Jedna porcja dostarcza:


*Agar-agar jest produktem roślinnym, składającym się ze śluzowej wydzieliny kilku rodzajów wodorostów - agarofitów. Stąd jego nazwa. Agar-agar działa podobnie do żelatyny, nie topnieje jednak tak łatwo i ma twardszą teksturę. Przydatną informacją dla osób, które cenią sobie niskokaloryczne pożywienie będzie fakt, iż agar-agar w ogóle nie dostarcza kalorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz