Składniki:
(na 4 porcję)
- słoiczek truskawek w zalewie (ok 450 ml)
- sok z malin (ok 5 łyżek)
- szklanka wody
- cukier lub słodzik
- maliny ( 2 łyżki )
- 3 małe / średnie jabłka (na mus)
- agar-agar* (10 g)
- Do garnka wlać zawartość słoiczka z truskawkami, dodać sok z malin i maliny.
- Dodać wodę i cukier lub słodzik.
- Gdy zacznie się gotować, stopniowo dodawać agar, dokładnie wymieszać i schłodzić.
- Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- Czas chłodzenia to ok 40-50 min. ( w lodówce )
Jedna porcja dostarcza:
*Agar-agar jest produktem roślinnym, składającym się ze śluzowej wydzieliny kilku rodzajów wodorostów - agarofitów. Stąd jego nazwa. Agar-agar działa podobnie do żelatyny, nie topnieje jednak tak łatwo i ma twardszą teksturę. Przydatną informacją dla osób, które cenią sobie niskokaloryczne pożywienie będzie fakt, iż agar-agar w ogóle nie dostarcza kalorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz