Składniki:
(mi wyszło z tego 12 p u s z y s t y c h naleśników)
- mąka pszenna (2,5 szklanki)
- mąka razowa (ja użyłam pszennej graham - 1 szklanka)
- 7 jajek
- mleko (1 szklanka)
- woda gazowana! (żeby naleśniki były puszyste - 1,5 szklanki)
- wanilia w proszku (pół łyżeczki)
- fruktoza (1 łyżka)
- olej rzepakowy (1,5 łyżki)
- sól
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do żółtek dodać mleko i wodę, wymieszać.
- Następnie dodać obie mąki (przesiać je), wymieszać i dodać olej, wanilię i fruktozę.
- Do białek dodać sól i ubić na sztywno.
- Ubite białka dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać patelnie i smażyć naleśniki.
Mało dietetyczny przepis, ale mój brat uwielbia tradycyjne naleśniki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz