wtorek, 2 kwietnia 2013

Tortille z mąki gryczanej



Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła (ok 4 łyżeczki) - musi być prosto z lodówki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • sól
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać (przesiać) mąki i dodać sól. Następnie dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Na koniec dolać wodę, wymieszać dokładnie i formować ciasto (przez ok 1-2 min.). Gdy masa będzie gotowa podzielić ją na 10 części i uformować kulki. Ułożyć je na talerzu, przykryć wilgotną szmatką i odstawić na ok godzinę.
  2. Po upływie godziny, każdą kuleczkę rozwałkować i podpiekać na rozgrzanej patelni (już bez dodatku tłuszczu) przez ok 30 s. 
Z takiej ilości ciasta powstaję ok 10 placków.

Smakiem tortilli i mąki gryczanej jestem pozytywnie zaskoczona.


Wartość kcal na jeden placek:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz