Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki masła (ok 4 łyżeczki) - musi być prosto z lodówki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- sól
- Do miski wsypać (przesiać) mąki i dodać sól. Następnie dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Na koniec dolać wodę, wymieszać dokładnie i formować ciasto (przez ok 1-2 min.). Gdy masa będzie gotowa podzielić ją na 10 części i uformować kulki. Ułożyć je na talerzu, przykryć wilgotną szmatką i odstawić na ok godzinę.
- Po upływie godziny, każdą kuleczkę rozwałkować i podpiekać na rozgrzanej patelni (już bez dodatku tłuszczu) przez ok 30 s.
Smakiem tortilli i mąki gryczanej jestem pozytywnie zaskoczona.
Wartość kcal na jeden placek:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz