sobota, 6 kwietnia 2013

Zapiekanka warzywna z makaronem żytnim


Bardzo prosty i szybki przepis.
Robiłam już wiele podobnych zapiekanek, ale ta wyszła najlepsza !

Składniki:
(na ok 8 porcji)

  • makaron żytni (ok pół opakowania - 250 g)
  • mieszanka warzyw mrożonych (całe opakowanie -450 g )
  • ser żółty ( ok pół kostki - 144 g)
  • przetarte pomidory (ok 3/4 szklanki)
  • przyprawy
  • świeży szpinak (ok 2 garści)
Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować, może być lekko nie dogotowany, ponieważ w piekarniku zrobi się miękki.
  2. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzić go i 1/3 wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Następnie wyłożyć część warzyw.
  4. Szpinak umyć i 1/2 ułożyć na warzywa.
  5. Całość polać kilkoma łyżkami przetartych pomidorów.
  6. Czynność powtórzyć, powinna powstać 3 warstwowa zapiekanka.
  7. Na sam koniec posypać całość żółtym serem i przyprawami.
Zapiekankę piec przez ok 40-50 min w temperaturze 170 stopni.

*
*
*
*






3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie i z miłą chęcią ją kiedyś upichcę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna musiała być! Robiłam kiedyś podobną, ale bez szpinaku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jacie jacie! Zakochałam się w tym daniu!

    OdpowiedzUsuń