Bardzo prosty i szybki przepis.
Robiłam już wiele podobnych zapiekanek, ale ta wyszła najlepsza !
Składniki:
(na ok 8 porcji)
- makaron żytni (ok pół opakowania - 250 g)
- mieszanka warzyw mrożonych (całe opakowanie -450 g )
- ser żółty ( ok pół kostki - 144 g)
- przetarte pomidory (ok 3/4 szklanki)
- przyprawy
- świeży szpinak (ok 2 garści)
- Makaron ugotować, może być lekko nie dogotowany, ponieważ w piekarniku zrobi się miękki.
- Gdy makaron będzie gotowy, odcedzić go i 1/3 wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
- Następnie wyłożyć część warzyw.
- Szpinak umyć i 1/2 ułożyć na warzywa.
- Całość polać kilkoma łyżkami przetartych pomidorów.
- Czynność powtórzyć, powinna powstać 3 warstwowa zapiekanka.
- Na sam koniec posypać całość żółtym serem i przyprawami.
*
*
*
*
Wygląda smakowicie i z miłą chęcią ją kiedyś upichcę :D
OdpowiedzUsuńPyszna musiała być! Robiłam kiedyś podobną, ale bez szpinaku;)
OdpowiedzUsuńO jacie jacie! Zakochałam się w tym daniu!
OdpowiedzUsuń